Volop enthousiasme op Workcamp Parquet

Afgelopen zondag is in kasteel Arcen het Workcamp Parquet van start gegaan. Op dit unieke evenement werken vijfenveertig parketteurs uit vijftien verschillende landen samen om twee parketvloeren in het kasteel te reconstrueren. In de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn de originele parketvloeren in zowel de Grote Zaal als de Muziekkamer verloren gegaan. Aan de hand van oude archieffoto’s worden de vloeren weer in originele staat teruggebracht. Vanuit BRN parket hebben hieraan onze twee jongste Parketteurs mee gewerkt.  Beide kwamen met een mooi pak aan ervaring terug. Voor meer informatie kunt u kijken op : Meer informatie is te vinden op www.workcamp-parquet.cz, leuke filmpjes staan op de Facebookpagina van het evenement.

Benno Broen, organisator van deze Nederlandse editie van het Workcamp Parquet, toonde zich bij aanvang van de werkzaamheden zeer content met de grote groep deelnemers en de schitterende locatie. Nadat hij alle deelnemers welkom had geheten en de nodige uitleg gegeven, werd direct met veel enthousiasme van start gegaan met het plaatsen van de ondervloer. Met vereende krachten was in een paar uur tijd 140 vierkante meter spaanplaatondervloer diagonaal in de twee vertrekken gezaagd en vastgeschroefd. “Fantastisch om te zien dat iedereen al in zo’n korte tijd op een prettige wijze met elkaar weet samen te werken,” aldus Benno.

De laatste paar uren op deze eerste werkdag werden door de parketteurs benut om te starten met de enorme zaagklus van de Carrévloer die in de Grote Zaal geplaatst moet worden. Alle vloerpanelen worden handmatig en met grote precisie op maat gezaagd. Met name het team uit Rusland is hierin zeer bedreven en weet al snel een geoliede zaagploeg te formeren. Ondertussen wordt in de Muziekkamer een traditioneel visgraatpatroon uitgezet en een eerste opzet gemaakt.

Op maandag wordt in het kasteel alweer vroeg gestart met het in rap tempo dichtleggen van de visgraatvloer. In de tussentijd zijn andere deelnemers druk bezig met het zaagwerk van de paneelvloer. “Je ziet de deelnemers veel naar elkaars technieken kijken en er wordt onderling veel kennis en kunde uitgewisseld. Dat maakt het Workcamp Parquet zo uniek,” vervolgt Benno. Aan het einde van de dag liggen er een paar honderd Carré-panelen klaar om als vloer te worden geplaatst en kan op dinsdag gestart worden met het meesterwerk.

[parketteurs-uit-allerlei] Parketteurs uit allerlei landen zijn goed op weg maar hebben nog veel werk te verzetten tot aan de oplevering van aanstaande vrijdag.

De hartlijn wordt door middel van een kruislaser op de vloer uitgezet, zodat de eerste twee banen kaarsrecht in het vertrek geplaatst kunnen worden. Albers Parketgroothandel, die het benodigde parket voor deze vloeren heeft gesponsord, leverde een prachtige partij Frans eiken in QFQ-sortering. De negen millimeter dikke tapisvloer wordt door de parketteurs volvlak verlijmd en vernageld.

De vele aanwezige bezoekers van het kasteel kijken met veel bewondering naar ambachtslieden die bezig zijn met het herstellen van een stukje historie. “We zijn goed op weg, maar hebben nog veel werk te verzetten voordat we vrijdag de vloeren volledig kunnen opleveren,” zo besluit Benno. “Maar met zoveel professionals moet dat goed gaan komen!” Meer informatie is te vinden op www.workcamp-parquet.cz, leuke filmpjes staan op de Facebookpagina van het evenement. (Veel dank ook aan Eric Jongmans voor zijn bijdrage aan dit tussentijds verslag).

(Parketplein, 05-09-2018)

Nieuwsoverzicht

Tweevoudig Nederlands kampioen parketleggen

Nederlands kampioen parket leggen Quick-Step Parquet Challenge

Advies op maat?

Bel: 030 - 207 41 11

Deel ons via:

B.R.N. Parket uw parketteur uit Utrecht